Hoe ziet LP in de Mond eruit?

LP in de mond, de orale vorm van LP (OLP), wordt meestal gekenmerkt door fijne, licht verheven witgrijze lijntjes, de zogenaamde striae van Wickham, op het wangslijmvlies en/of het tandvlees, soms ook op de lippen en de tong. Vrijwel altijd ontstaan er dan meerdere plekjes, vaak in een min of meer symmetrisch patroon. Daarnaast kan het zich ook voordoen als een meer erosieve, rode vorm waarin soms één of meer zweertjes kunnen voorkomen. Deze erosieve vorm geeft doorgaans meer pijnklachten.

Hoe wordt de diagnose LP gesteld?

Voor het stellen van de diagnose wordt vaak een klein weefselstukje uit het veranderde mondslijmvlies weggenomen (biopt). Dit wordt bekeken onder de microscoop, waardoor de diagnose met meer zekerheid kan worden gesteld. Bloedonderzoek of allergietesten hebben geen toegevoegde waarde.

Mogelijk worden orale lichen planus of daarop lijkende slijmvliesafwijkingen veroorzaakt door contact met vullingen in tanden en kiezen, maar vervanging van dergelijke vullingen leidt niet altijd tot verbetering. Dit moet in ieder geval zó gebeuren, dat het verwijderde materiaal de mond niet raakt, anders kunnen de klachten juist verergeren. Een ervaren tandarts of kaakchirurg gebruikt hiervoor speciale matjes.

Lichen planus van het mondslijmvlies gaat soms met een pijnlijk branderig gevoel gepaard. De klachten zijn vaak erg wisselend. Ook als de aandoening chronisch is, kunnen er perioden zijn met geen of weinig klachten.

Behandeling en controle

De oorzaak van lichen planus is onbekend, daarom is er geen effectieve mogelijkheid om de afwijking te voorkomen. Wel kunnen de klachten vaak goed behandeld worden dan wel verminderen. Hiervoor kan een zalf en soms ook een spoelmiddel worden voorgeschreven. De zalf brengt u enige malen per dag aan op de plaats in de mond die klachten geeft. Voordat de zalf wordt aangebracht, moet het mondslijmvlies ter plaatse voorzichtig worden gedroogd met een gaasje. Na het aanbrengen van de zalf mag u een half uur niet eten of drinken. De mondspoeling gebruikt u volgens het meegegeven voorschrift; na het spoelen niet doorslikken.

De onterechte opvatting dat orale LP kan ontstaan door slechte mondhygiëne behoort gelukkig tot het verleden. Het is eerder andersom: goede mondverzorging bij een pijnlijke, ontstoken mond is bijzonder moeilijk.

Wanneer LP op het tandvlees voorkomt, is het raadzaam een niet al te harde tandenborstel te gebruiken. Omdat goed poetsen in een pijnlijke mond soms erg lastig kan zijn, wordt aanbevolen twee à drie maal per jaar naar de mondhygiënist te gaan om parodontitis te voorkomen.

In de medische literatuur zijn onderzoeken beschreven die suggereren dat lichen planus van het mondslijmvlies bij 1 tot 2 % van de patiënten op den duur kan veranderen in kanker. Andere onderzoeken weerspreken dat echter. Desalniettemin wordt geadviseerd om uw mond in ieder geval eenmaal per jaar te laten controleren door tandarts en/of behandelend specialist.

 

Folder Diagnostiek en behandeling Orale Lichen Planus

Korte Factsteet orale lichen planus

Wat kun je zelf doen bij LP in de mond - ervaringen en tips