Lichen Planus en Werk

Mensen met een chronische aandoening, dus ook met een huidaandoening zoals lichen planus, kunnen beperkt worden in de uitvoering van hun werk. We hebben jullie via onze social media om reacties gevraagd en deze hebben we meegenomen in dit artikel.

sbp-logo

Wanneer je veel last hebt van een chronische huidaandoening, zoals een van de vormen van lichen planus, kan dat je beperken in allerlei dagelijkse activiteiten, waaronder werk. Hoe vertel je het aan je collega's en je leidinggevende, wanneer je je moet ziekmelden vanwege jouw huidaandoening? We merken dat mensen het vaak moeilijk vinden, omdat ze zich schamen en het heel lastig vinden om hierover een gesprek aan te gaan. Op de website van Huid Nederland is heel veel informatie verzameld over dit onderwerp. In het artikel Communiceren op de werkplek krijg je heldere tips en maakt de arbeidsdeskundige ook goed duidelijk wat jouw rechten en plichten zijn.

Werken is meer dan alleen geld verdienen. Zeker als het werkzaamheden zijn waar je veel plezier in hebt. Je hebt contact met diverse mensen, je doet nieuwe kennis en ervaringen op en je ontwikkelt jezelf als mens en als professional. Ook als je een chronische aandoening hebt, is werken van belang. Aan de ene kant geeft het afleiding en ben je niet de hele dag met je huidaandoening bezig, aan de andere kant wil je ook gewoon aangesproken worden op jouw kennis en vaardigheden. Maar soms loop je tegen knelpunten aan op je werk. Daarom verwijzen we je graag naar het thema Huid & Werk op Huid Nederland, hier vind je adviezen van arbeids- en gezondheidsdeskundige Annemiek de Crom. Zij vertelt in heldere taal over veranderingen waar jij misschien ook wel mee te maken krijgt: communiceren en misschien wel afbouwen van je werkuren, langdurige ziekte en een WIA aanvraag, werken met een uitkering, hoe zit het als je zelfstandige bent en hoe werkt reïntegratie eigenlijk?

 

Jullie reacties op de vraag “Kun jij nog hetzelfde werk doen als voor de LP?”

“Ja, ik werk nog steeds in de kraamzorg. Maar heb andere uniform-broeken aangeschaft. Wat ruimer model.”

"Ben nu op zoek naar ander werk. Nu werkzaam in de zorg maar het vele lopen geeft veel pijn en irritatie.”

“Ik kan me nog goed herinneren dat ik na mijn (mislukte) operatie bijna een jaar niet kon zitten. Zat ik op een zitring achter de receptie. Eigenlijk zou je een goede balans moeten proberen te vinden in je werk met voldoende afwisseling tussen lopen en zitten.”

Zoals je ziet kunnen de problemen en oplossingen enorm variëren. Van een aanpassing in je werkkleding, tot het zoeken van ander werk of proberen in overleg met je werkgever jouw werkdag iets anders in te delen.
Wij hopen dat deze informatie voor jullie nuttig is en horen jullie reacties graag via onze social media, in de besloten Facebook groepen of in de Lichen planus app.

 

Lees ook Gelijkwaardig kunnen (blijven) deelnemen aan de samenleving