Histamine-arm dieet - een ingezonden brief

Geplaatst op 19-06-2025  -  Categorie: Algemeen

Ingezonden brief over het histamine-arme dieet

 


lpvn-juni-9Ik ben M. en lees met regelmaat de schrijnende berichten in de Facebookgroep. Ook ik ben bijna drie jaar geleden gediagnosticeerd met Lichen Planopilaris (LPP). Ik heb sinds 40 jaar een allergie voor huisstofmijt, dierenharen en schimmels. Ik was toen 20. Daarna kwam de hooikoorts erbij en nu als laatste de LPP. De dermatoloog heeft een biopt gedaan.

 

Ik kreeg hydroxychloroquine voorgeschreven, dat zou de minste bijwerkingen hebben. Helaas zat ik binnen korte tijd helemaal onder de uitslag, op mijn gezicht na. Daar moest ik mee stoppen en ze wilde mij methotrexaat voorschrijven. Maar ik wilde eerst mijn huid laten herstellen en gezien de bijwerkingen, heb ik dat middel geweigerd. Ook merkte ik dat mijn tong en mondslijmvlies pijnlijk waren.

 

Ik eet nu histamine-arm met wat toegevoegde supplementen en het helpt mij super goed. Mijn mondklachten zijn verdwenen en mijn haar valt niet meer uit. Ik ben hiermee op 1 oktober begonnen en ik voelde me na twee weken al stukken beter. Ik had heel veel klachten, die ik in de groep ook teruglees.

 

Een histamine-arm-dieet is een dieet waarbij de inname van histamine in voeding wordt beperkt om symptomen van histamine-intolerantie te verminderen. Histamine-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verwerken van histamine, een stof die in veel voedingsmiddelen aanwezig is. 

 

Histamine-arm-dieet:

Het histamine-arme-dieet houdt in, dat je voedingsmiddelen vermijdt die veel histamine bevatten, of die histamine vrijstellen in het lichaam. 

 

Enkele voorbeelden van histamine-arme voedingsmiddelen zijn: 

  • Verse groenten (broccoli, bloemkool, wortelen)
  • Vers fruit (appel, peer)
  • Verse vis (kabeljauw, schol)
  • Vers vlees (kip, rund)

 

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden bij een histamine-arm-dieet?

  • Gefermenteerde voedingsmiddelen (zuurkool, kombucha)
  • Niet verse vis, gerookte vis
  • Rode wijn, alcohol
  • Bepaald fruit (aardbeien, bananen)
  • Sommige groenten (spinazie, tomaten)
  • Bewerkt vlees (gerookte en gepekelde vleessoorten)
  • Producten met gist (b.v. zuurdesembrood)
  • Chocolade, cacao, noten
  • Zure groenten
  • Citrusvruchten
  • Champagne, prosecco, bovengistend bier, whisky, cognac 

 

Wil je nog iets meer lezen, ga dan ook naar dit artikel   hier op onze website.