Hoe beleef jij vrije tijd?

Geplaatst op 30-09-2022  -  Categorie: Algemeen

Wanneer je een chronische (huid)aandoening hebt kan dat ook jouw vrijetijdsbesteding beïnvloeden. Enerzijds kun je te maken hebben met een gebrek aan energie, waardoor je al gedwongen wordt om keuzes te maken; wat doe ik wel en wat moet ik deze keer laten schieten? Dat is al moeilijk, niet alleen omdat je niet kan deelnemen aan een activiteit waar je graag bij had willen zijn, maar ook nog eens omdat je omgeving er vaak ook nog een mening over heeft. Best veel om een plaatsje te moeten geven.

Daarnaast speelt ook het fysieke kunnen een belangrijke rol. Kun jij door jouw vorm van lichen planus nog alles doen wat je graag wil doen? Deze zomer stelden we jullie een aantal vragen over deze onderwerpen.

uitvraag-over-eten-en-olp

Hierop kwamen veel reacties. Mensen die er al langer last van hebben zeggen bijvoorbeeld ‘door schade en schande word je wijs…’. Het effect van eten/voeding is niet altijd hetzelfde, is ook afhankelijk van het hebben van een opvlamming. Je leert ook steeds beter wat bij jou een reactie kan oproepen en wat je dan misschien als alternatief kunt nemen. Zo kiest een liefhebber van uit eten gaan in een restaurant altijd voor niet pittig en zacht eten, zodat ze zo min mogelijk last krijgt van haar wangen. En iemand anders stelt dat je in de meeste restaurants ook wel kan vragen of men er rekening mee kan houden.

Anke schreef een tijdje terug ook een artikel over haar ervaringen met OLP, je leest het hier.

 

uitvraag-vlp-en-fietsen

Voor een fietsvolk als wij Nederlanders zijn, is het natuurlijk heel lastig wanneer fietsen niet prettig of zelfs ronduit pijnlijk is. Bij mensen met VLP komt dat laatste helaas vaak voor. Voor een hoop vrouwen bieden de zadels die wij elders in de nieuwsbrief hebben beschreven soms een uitkomst. Ook een rokzadel wordt genoemd als oplossing. Een elektrische fiets kan ook helpen, omdat je door de trapondersteuning minder kracht hoeft te zetten en er dus ook iets minder wrijving rond het zadel ontstaat.

Ook hierbij horen we veel dat het soms lekker gaat, maar rond een opvlamming of na overbelasting, moet het fietsen even een tijdje achterwege gelaten worden.

Andere sporten als wandelen en fitness worden ook gewoon beoefend.

uitvraag-lp-op-de-huid

En dan nog een ander dilemma dat de zomer met zich meebrengt: zomerkleding, zonder mouwen, korte broeken of rokjes? Draag jij het wel, of verberg jij de plekken waar je huid is aangedaan door de lichen planus?

Hoewel er ook reacties zijn van mensen die het vervelend vinden om de lelijke plekken op hun huid te laten zien en daarom meestal lange broeken of in de zomer langere wijde jurken of rokken dragen om het te camoufleren. Een van onze redactieleden, Margriet, schrijft: ‘Ik had veel rode plekjes vooral op mijn onderarmen en onderbenen. Geen jeuk en geen pijn. Ik had er eigenlijk geen last van, alleen viel het wel op. Ik vond dat het in de sportschool bedekt moest zijn vanwege de andere mensen daar. Dus ik heb een speciaal shirt met lange mouwen aangeschaft, een lange broek had ik al. Na een tijd verdwenen de rode plekken. Ik ben niet in de situatie gekomen dat ik moest kiezen of ik mijn armen voortaan moest bedekken of me niets aan moest trekken van hoe ze eruit zagen. Waarschijnlijk had ik ze niet altijd bedekt.’

De meest van jullie reageren dat ze zich niet anders kleden dan voor ze LP hadden. ‘Ik ben niet mijn huidaandoening, ik mag gewoon gezien worden!’ En zo is het maar net!